ALESSANDRO SAFINA: „Industria muzicală traversează momente grele peste tot în lume”

Noutati | 17.01.2024
IMG-20240402-WA0022

Premiul pentru “Viziune Editorială Contemporană”, oferit de către Revista Capital, în decembrie, anul trecut.

Nu am reușit să le mulțumesc atunci – și aici, o fac astăzi, profitând de context pentru a ridica o temă care îmi este foarte apropiată: contemporaneitatea sau cât de relevanți reușim să fim pentru cei de acum și pentru cei de peste 100 de ani.

De ce țin atât de tare la relevanță?

Pentru că, nu de puține ori, este confundată cu popularitatea, cu trendurile de moment, cu elemente de noutate, adeseori irezistibile.
Iar, cu acest model, nu ne este dificil să ne imaginăm implicațiile unui sistem care prioritizează la nesfârșit noutatea și creșterea generată prin noutate, fără a le atribui și un sens. Un obiectiv, o supra-relevanță, un “de ce” care să modeleze responsabil.

În ceea ce privește viziunea editorială contemporană a Radio România – cu un statut care se conectează direct în identitatea națională, ce face Radio România este deja relevant, dar trebuie să se menționeze, să se știe despre anumite lucruri că vin dinspre Radio România.
Am văzut întotdeauna în conexiunea dintre Radio România și cultură un avantaj competitiv deosebit care îi conferă relevanța de care are nevoie pentru a câștiga audiențe și pentru a le menține.

Transformarea digitală, de pildă, ca trend, ca noutate, ne permite, în acest context, să păstrăm și să îmbogățim patrimoniul cultural al radioului, în timp ce ne adaptăm la noile tehnologii și tendințe, consolidând, astfel, rolul Radio România în peisajul media actual. Prin digitalizare, nu doar că extindem accesul la conținutul nostru valoros, dar și redefinim modul în care publicul interacționează cu acesta.

Crearea de platforme digitale moderne, precum sunt siteurile, ecosistemul social media, aplicația mobilă Radio România, este esențială și necesară pentru a atinge o audiență mai largă și mai diversificată, nu doar extinzând raza de acțiune a radioului, ci și îmbogățind experiența ascultătorilor cu formate inovative și interactive. Diversificarea este crucială pentru a rămâne relevanți într-un peisaj media tot mai fragmentat și pentru a conecta cu audiențe diverse, în special cu generațiile mai tinere, crescute în era digitală.

Aceasta este viziunea editorială contemporană la care lucrăm la Radio România – 𝐧𝐮 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐧𝐚̆, 𝐜𝐢 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐨 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚, 𝐥𝐚 𝐜𝐚̂𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐚𝐮𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐞 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐞𝐥𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐞.